Konstruktív kritika Veres András prédikációjához

Mióta vártuk, hogy főpapjaink megszólaljanak a társadalmat súlyosan érintő kérdésekben! Megszólaltak már megyéspüspökök is társadalmi kérdésekben, de most végre a fő-fő helyről kaptunk választ kérdéseinkre. Mik az egymásnak ellentmondó megyéspüspökök nyilatkozatai ehhez képest? Augusztus 20-án, Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása tart szentmisét, a prédikációt pedig Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mondja. A legjobb hely, hogy mindenki számára egyértelművé tegyük az Egyház tanítását fontos, égető kérdésekben. Veres András végre meg is ragadta az alkalmat

- kár, hogy egy viszonylag jelentéktelen kérdést vett elő.

Félreértés ne essék, nem azt akarom mondani, hogy nem értek egyet Veres Andrással. Veres András hűen közölte a katolikus tanítást és ez nagyon helyes. És nagyon helyes a nyílt kormánykritika is, fontos hogy szembemenjünk még a világi hatalommal is, ha az az Egyház tanításával nem összeegyeztethető dolgot hajt végre, vagy támogat. A probléma inkább a téma megválasztásával van: Elég kevés embert foglalkoztat ez a téma. Ha nem beszélt volna róla Veres András, fel se tűnt volna, hogy több pénzt ad a kormány lombikbébiprogramra. Persze ha a célja az volt, hogy figyelmeztesse erről a hazai katolikusokat, az is üdvözlendő. De annyi minden más van, ami sokkal jobban foglalkoztatja az embereket! Annyi kérdés van, amire nem tudjuk, hogyan is kell a katolikus tanítás alapján választ és megoldást adni! Mert a katolikus az ilyen, szereti, ha a papok, püspökök egyértelműen kimondják, hogyan kell Krisztus tanítását egy-egy helyzetre alkalmazni. (Más kérdés, hogy szerintem is inkább olvassák a Katekizmust és ne várjanak a főpapokra, de sajnos el kell fogadni, hogy sokan a főpapoktól várják a válaszokat.)

Ott van például a migráció. Olyan, mintha kínosan ügyelnének arra, hogy ebben ne foglaljanak állást. A váci és a szeged-csanádi püspökök megszólaltak, csak éppen egymásnak tök ellentétes dolgokat mondtak. Jó lett volna, ha magasabb helyről szólal meg valaki, hogy melyiknek van igaza, vagy hogy hogy nincs igaza egyiküknek se. A hívek meg teljes bizonytalanságban, mindenki magára van utalva a kérdésben.

Nem csoda a Fidesz átvette a pásztorbotot és saját pásztoruk helyett ő irányítja a juhokat. El kell gondolkodnunk, hogy ki a mi pásztorunk, a Fidesz vagy a magyar bíboros? Ma már a magyar kereszténység nagy részének inkább a Fidesz. De hát hogyan is kövessünk valakit, aki nem mutatja nekünk az utat?

A püspökök legitimitását természetesen nem kérdőjelezem meg, csupán azt szeretném javasolni, hogy legközelebb tényleg egy sokakat foglalkoztató kérdésben adjanak útmutatást!